19 aprilie 2008

Mustrari de constiinta...

Scumpa mea mamă,

Îţi scriu pentru că mi-e dor foarte tare de tine. Dar nu îţi voi trimite niciodată scrisoarea pentru că în ea vreau să îţi spun ce nu ţi-am spus niciodată, de frica de a nu te face să suferi. Te sun foarte rar. O dată pe lună, şi atunci grăbit… Ştiu că ai vrea să te sun zilnic, să te întreb de sănătate, dar de fiecare dată mă cerţi pentru lucrurile pe care nu le fac sau nu le-am făcut. Iară şi iară mereu.De fiecare dată imi aduc aminte de imaginea ta despre mine şi nu îi pot face faţă.

Nu ţi-am spus decât de 3 ori în viaţă că te iubesc. Ţi-aş spune asta în fiecare zi dacă tu m-ai crede. Dacă ai avea încredere în mine. Şi tu ai făcut la fel, dar nu te condamn, pentru că tu mi-ai demonstrat că mă iubeşti, îmi demonstrezi asta prin fiecare clipă a vieţii tale. Şi mor de ciudă că eu nu îţi pot demonstra acelaşi lucru.
Mereu am făcut doar ce am vrut. Uneori am făcut pe potriva dorinţelor tale numai din disperarea nevoii de libertate. Si nu de puţine ori am stiut de la început că greşesc. Nu pot să îmi „rup de la gură” bucuria de a fi liber. Chiar şi dacă prin asta îţi suprim fericirea. Înţelegem greşit fericirea… şi viaţa în general. Mereu ai vrut să fac numai ce ai vrut, pentru că aşa ai crezut că e cel mai bine pentru mine şi, de aici, pentru a te simţi împlinită pe acest pământ. Mai târziu ai privit dorinţele tale ca pe dorinţele lui Dumnezeu. Cu asta nu pot fi de acord, oricât de mult aş vrea. Dar dorinţele mele???

Mamă, Dumnezeul tău mi-e martor că eşti fiinţa pe care o iubesc cel mai mult. Mi-e martor că mă îngrozeşte gândul că nu te voi face niciodată fericită. Mă trezesc adesea dimineaţa cu frânturi de coşmaruri în minte cum că aş participa la moartea ta spirituală. Ca un ucigaş. Şi mi-e frică. Mi-e frică şi îmi iau gândul de la asta. Vreau să răscumpăr toate sacrificiile pe care le-ai făcut numai pentru ca eu să am şansele pe care tu nu le-ai avut în viaţă. Nu voi uita niciodată de cate ori veneam acasă în vacanţe şi găseam în frigider decât o ciorbă cu mai multe oase şi câteva urme de carne în ea, despre care spuneai că vă ajunge o săptămână. Nu voi uita niciodată că ani de-a rândul nu ţi-ai cumpărat haine noi pentru ca eu să am tot ceea ce ceream.
Ştiu cât suferi când te gândeşti că nu voi fi niciodată ceea ce ai vrut să fiu. Nu pot. Nu aş fi fericit. Şi pentru ce ar da Dumnezeu fericirea împărţită în doua? Ai avut o viaţă nefericită. Şi eu am fost de vină. Dar nu puteam fi altfel. Sacrificiul tău va fi suprem dacă îl vei duce până la capăt şi vei avea încredere că prin el, viaţa mea va fi una fericiă.
Mă ia tremuratul de frică când mă gândesc că ai suferi prea mult dacă ţi-aş spune realitatea aşa cum e ea. Dacă ţi-aş spune că viaţa mea departe de voi nu e aşa de roz precum ţi-o prezint la telefon. Dacă ţi-aş spune că de fapt viaţa mea amoroasă e ok, dar cu un baiat… şi că nu vei avea niciodată nepoţi care să îmi semene, să îţi sparga şi să scotocească totul prin casă. Dacă ţi-aş spune că de fapt m-am despărţit de mult de soţia mea din cauza bisexualităţii (sau homosexualităţii)… Dacă ţi-aş spune de câte ori te-am minţit, numai ca să nu suferi. Eşti atât de fragilă… Sensibilă… Toate realităţile astea te-ar dărâma…
O să îţi ofer întotdeauna o imagine voalată despre mine şi viaţa mea… Întotdeauna va fi cel puţin o minciună strecurată între noi. Nu pot altfel. Dar nu aş vrea decât să ştii cât de mult te iubesc, indiferent de prezent, trecut şi viitor.
Trebuie să ştii doar că ai adus pe lume un om, de care poţi fi mândră chiar dacă nu face ce ai vrut mereu să facă. Un om care are principii, un om căruia i-ai educat bunul simţ, siguranţa de sine, morala, şi alte calităţi uneori atât de rare. Am în mine o parte din tine prin toate calităţile acestea, şi îţi promit solemn că le voi păstra ca cel mai de preţ dar de la mama mea. Pentru restul…

Iartă-mă, mama !

4 comentarii:

mico spunea...

Ma intristez rareori citind ceva asa cum m-am intristat parcugand acest entry...

O sa poti duce toata viata aceasta povara dupa tine?

un (ne)cunoscut spunea...

nu mi-am imaginat niciodata ca poti fi un baiat atat de sensibil care poate scrie atat de frumos. citindu-ti randurile, m-am regasit acolo, in trecut, in franturile de ganduri pe care si eu i le-am scris la randul meu, mamei mele. nici eu, ca si tine, nu am inca acest curaj, de a i le da spre citire. mai bine asa, amagire de zi cu zi. secrete... ti-am scris de multe ori pe romeo, ti-am lasat si amprente :P nu suporti insistentele, asa cum bine zici, nu insist. voiam doar sa te cunosc mai bine (pentru ca poate iti mai aduci aminte, cand acum vreo 4-5 ani sau mai bine, cand erai in constanta, ne chat-uiam pe mirc si faceam misto de cei de acolo). inca imi mai aduc aminte si zambesc, iulian... sa fii fericit si iubit... cred ca toti meritam asta...

anonymous Watcher spunea...

Daca vrei sa ma cunosti, nu te opreste nimeni... nici chiar eu. Cand vad ca un om vrea ceva cu adevarat, nu ma impotrivesc..
Multumesc pentru comment. Si imi pare rau ca nu imi dau seama cine esti. Au trecut ani... am cunoscut multa lume de atunci si imi pare rau, dar cu cine nu am mai tinut legatura... nu mai retin. Dar daca imi aduci aminte...
Iulian

John Hume spunea...

iulian, cand erai in constanta si vorbeam cu tine, voiam sa te cunosc. apoi, cand te-am vazut, mi-am dat seama ca imi placi. si desi imi placi in continuare, acum nu mai am curajul sa te mai cunosc. vreau. poate ca ma opreste ceva? poate ca da. nu stiu ce. n-ar trebui sa ma opreasca nimic, pentru ca in fond fiecare dintre noi avem dreptul la un raspuns, negativ sau afirmativ. nu mai stiu ce alte detalii sa-ti mai zic de atunci, stiu doar ca tu stateai in acelasi bloc, sau vizavi, sau cu un etaj mai jos, ceva de genul, de amicul tau (caruia imi scapa numele acum, idul lui de mess e iananie). nu cred ca mai tii tu minte, dar nu e nimic. oricum m-am distrat foarte fain cu voi atunci. si am ramas surprins sa constat ca tu ai venit in timisoara. multumesc si eu pentru ca mi-ai raspuns la mesaj, sincer nu m-as fi asteptat. ai grija de tine. si poate mai vorbim.